Davant l’alerta sanitària a la que ens enfrontem derivada de l’arribada del coronavirus i els dies de confinament que estem vivint, algunes famílies ens han demanat recomanacions sobre com tractar el tema amb els infants. Us proposem alguns consells extrets de la guia que ha elaborat el Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya per la gestió psicològica durant quarentenes per malalties infeccioses:
– És important tenir els infants ben informats: dies enrere a l’escola n’han parlat amb els companys i companyes, en parlen amb els germans i germanes i poden tenir creences que no són del tot correctes que els poden generar por, preocupacions, alarmisme… Per tant, és important estar atents als seus dubtes i preocupacions, cal que responguem a les preguntes que els van sorgint, sense adelantar-nos (no cal un excés d’informació, ells i elles ens aniran dient què els hi cal saber), i que puguin veure que estem oberts a parlar-ne sense menystenir les seves opinions, idees i preocupacions per descabellades que ens puguin semblar als adults.
– El llenguatge que utilitzem amb els nens i nenes ha de ser entenedor i adaptat al seu nivell de comprensió, si tens més d’un fill/a amb edats diverses potser caldrà parlar-ne amb cada un d’una manera diferent.
– Pot ser un bon moment per ajudar els nostres fills i filles a saber quines són les fonts fiables d’informació i quines no.
– Evitem els alarmismes però també la minimització. Cal que els nostres fills i filles donin a aquesta situació la importància que té sense espantar-los.
– Deixa’ls clar que com a adults sabem controlar la situació i sabem què fer en cas de que algú es posi malalt. També que esteu duent a terme tot el que està a la vostra mà per protegir-los, per protegir-vos vosaltres i a tots els membres de la família.
– Actuem en conseqüència: els infants capten molt bé el nostre estat d’ànim i, si el que diem és diferent del que estem fent els podem produir més sentiments de por i angoixa. La calma es transmet amb calma. Intenteu, dins el possible, mantenir rutines.
Si us voleu llegir la guia completa us la podeu descarregar des d’aquest enllaç.
Naiara Muñoz
Psicòloga infanto-juvenil del Centre Tàndem