La fisioterapeuta i psicomotricista del Centre Tàndem, Nani Mora, ens explica les principals raons per les quals es desaconsella l’ús de caminadors per estimular els nadons:
“Hi ha dues raons molt importants per les quals no s’aconsella l’ús de carrutxes o caminadors per a nadons: la primera és que no ensenyen a caminar i la segona és que poden alterar el desenvolupament motriu natural del nen.
Els nadons primer aprenen a seure. Després, s’arrosseguen i gategen fins que els arriba el moment de posar-se de peu i caminar. Tot aquest procés va acompanyat d’un desenvolupament mental que no podem forçar.
Cada infant té un ritme propi i fa les diferents funcions quan es veu capacitat per fer-les. El nen no caminarà si la seva maduresa mental no va en consonància amb la capacitat física.
Per tant, si posem un nadó en unes carrutxes, quan encara no sap caminar, farà que mentalment no sigui capaç de reaccionar al moviment. Les seves cames encara no estaran en concordança amb el seu desenvolupament mental i no serà capaç de coordinar de forma correcta els seus moviments.
Els infants, quan comencen a fer el gest de caminar per si mateixos, van incorporant les primeres nocions d’espai al seu cos, tenint en compte l’entorn. Amb el caminador, ni tan sols son conscients de l’espai, ja que la mateixa carrutxa no els deixa veure els seus peus en moviment. Un fet que altera la seva relació amb l’espai.
L’ésser humà no està preparat per aprendre a caminar amb les cames separades, com obliga a fer l’ús del caminador, que altera el desenvolupament natural de les cames i l’esquena.
Al no ser natural, l’aparell fa que el nadó faci moviments forçats, fet que pot provocar anomalies en els genolls i en els peus dels infants. L’arqueig de les cames pot afectar també el desenvolupament de l’esquena, ja que el nen no esta preparat per sostenir-se dret contra la gravetat.
L’ús de les carrutxes en nadons no tan sols no els estimula a caminar, sinó que els pot fer endarrerir l’inici de la marxa, segons han demostrat diferents estudis.
En definitiva, és millor respectar el ritme natural de cada infant i no utilitzar cap aparell que el forci a fer moviments pels quals no està preparat i que li poden generar problemes de desenvolupament motriu.”