COM GESTIONAR LES RABIETES

En algun moment tots nosaltres ens hem trobat en la situació d’haver de gestionar una rabieta o rebequeria d’un nen o nena, generalment els nostres fills. En aquesta entrada al blog, la Pilar Bernat, una de les psicòlogues del Centre Tàndem, ens explica què són les rabietes i com podem gestionar-les.

Les rabietes són una expressió emocional davant de les contrarietats. Aquestes rabietes es produeixen a partir dels 2-3 anys i la seva manifestació varia depenent de l’edat: des de plors i crits a tirar coses per terra i/o donar cops) i també varien segons la personalitat de l’infant. Tots tenim en la nostra vida situacions que ens contrarien, però els adults hem après a gestionar-les i els infants encara no.

Les rabietes poden aparèixer per diferents motius però principalment seria perquè l’infant vol aconseguir alguna cosa i intenta tenir-ho a través del plor i el crit o bé les rabietes poden ser perquè l’infant entra en un descontrol emocional del qual no sap sortir.

Als pares i mares aquestes conductes ens provoquen frustració i ens fa sentir culpables el fet de no saber com resoldre aquestes situacions. Podem sentir que el nostre fill/a domina la situació o que té un mal comportament que ens desautoritza i aquest fet ens pot preocupar.

Què fer davant de les rabietes?

Si són per aconseguir quelcom, és important no cedir davant d’aquesta demanda ja que l’infant pot entendre que és com cal actuar per aconseguir el que vol. Es tracta de mantenir-nos ferms d’una manera respectuosa, donant una petita explicació de que entenem la situació i anar-lo tranquil·litzant estant al seu costat. Si són infants petits es pot utilitzar algun element de distracció per aconseguir calmar-lo.

Si són a causa de l’estat emocional sense control i l’infant no pot controlar el cos i les emocions, en situacions com una baralla o si s’ha trencat alguna joguina, es tractaria d’acompanyar-lo en la rabieta, deixant ques’expressi, amb un contacte físic afectuós i un to de veu calmat.  Quan l’infant ja s’ha calmat cal poder-ho parlar per poder reconduir la conducta.

Com a pares i mares, també pot passar que ens preguntem què estem fent malament o de quina manera estem educant els nostres fills. Podem dir que les rabietes no són una conducta inapropiada, sinó que són una expressió emocional que no es pot controlar i que no podem negar ni evitar.

El més important és ajudar-los a gestionar-les i a comprendre-les. Només seran problemàtiques si els infants aprenen a  aconseguir el que volen sempre mitjançant aquesta conducta.

Aquesta entrada ha esta publicada en Centre Tàndem. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.