La lectura és un instrument bàsic per a l’aprenentatge escolar ja que, normalment, una vegada hem après a llegir estudiem la resta d’assignatures a través del material escrit. És per aquest motiu que en els últims anys s’ha fet un gran esforç en el camp de la investigació per trobar tècniques d’instrucció de la lectura realment eficaces que permetin ajudar especialment a aquells infants que presenten més dificultats (López-Olóriz, Pina, Ballesta, Bordoy i Pérez-Zapata, 2020).
La dislèxia es defineix com una dificultat específica de l’aprenentatge, d’origen neurobiològic, que es caracteritza per presentar dificultats en el reconeixement precís i fluid de les paraules, problemes d’ortografia i de descodificació.
És molt important identificar el més aviat possible les dificultats en la lectura dels infants per tal d’iniciar una intervenció sense la necessitat d’esperar un diagnòstic clínic formal. Davant el mínim dubte de dificultat es recomana començar amb el reforç ja que, sovint, la mateixa intervenció és el millor diagnòstic possible: si la dificultat persisteix i no veiem millores significatives podem establir un diagnòstic; si pel contrari el nen/a arriba al nivell dels seus companys/es, podrem dir que la dificultat ja ha estat superada.
Des del Centre Tàndem compartim aquesta idea: és important intervenir de manera precoç en les dificultats de la lectura i fer-ho a través de metodologies que hagin estat avalades científicament. És per això que fa més de 5 anys que som centre col·laborador del projecte UBinding de la Universitat de Barcelona.
El mètode UBinding és una metodologia nascuda de l’evidència científica que s’ha demostrat altament eficaç en el tractament de les dificultats lectores. Treballa la mecànica lectora, el vocabulari, la memòria de treball i la velocitat de processament, a més de ser una intervenció dinàmica, flexible i adaptada a cada infant.
A través d’una plataforma online a la qual podeu accedir des de casa vostra, de dilluns a divendres tindreu disponible una sessió d’entre 10 i 15 minuts de durada. A més, cada dia un equip de matemàtics juntament amb l’equip clínic del projecte i del Centre Tàndem preparen de manera individualitzada la sessió del dia següent, tenint en compte on s’ha equivocat més el nen/a i la velocitat de lectura. Cada dia rebreu també un missatge motivador per l’infant i instruccions per la família sobre com es poden millorar els entrenaments i el rendiment del nen/a.
Si teniu dubtes sobre el rendiment lector i/o dels aprenentatges dels vostres infants i joves podeu contactar-nos i us donarem el suport que necessiteu per tal de millorar-lo.
BIBLIOGRAFIA:
López-Olóriz, J., Pina, V., Ballesta, S., Bordoy, S. i Pérez-Zapata, L. (2020). Proyecto Petit UBinding: método de adquisición y mejora de la lectura en primero de primaria. Estudio de eficacia. Revista de Logopedia, Foniatría y Audiologia, 40, 12-22.