PARLEM D’APRENENTATGE?

La psicòloga del Centre Tàndem Naiara Muñoz ens parla de les dificultats en el procés d’aprenentatge dels infants:

Estudiant“L’escola és un dels principals àmbits de desenvolupament dels infants. Moltes vegades els nens i nenes tenen dificultats puntuals a l’hora d’enfrontar-se a algun aprenentatge: l’inici de la lectoescriptura, les matemàtiques, la comprensió lectora… i això comporta molta angoixa als pares que veuen com els seus fills i filles no aprenen tant o tan ràpid com els agradaria.

No hem de confondre aquestes petites dificultats, que poden requerir un esforç extra per part del nen/a i la família de manera puntual, amb el que anomenem trastorns d’aprenentatge. Els trastorns d’aprenentatge, són trastorns de base neurobiològica que provoquen que un infant amb un nivell normal d’intel·ligència i un nivell d’instrucció adequada, no pugui avançar de la manera desitjada en els seus aprenentatges.

Els trastorns d’aprenentatge són persistents al llarg de tota la vida d’una persona, tot i que depenent del moment evolutiu, les manifestacions són diferents. També cal tenir en compte que els infants amb trastorns i dificultats d’aprenentatge són més propensos a patir trastorns emocionals secundaris, és a dir, sovint la dificultat per aprendre, els pocs resultats que extreuen del seu esforç, el judici que en fem els adults i els companys de classe… provoquen dificultats emocionals com podria ser la baixa autoestima, sentiments de fracàs… que cal treballar.

Per això és molt important la detecció precoç. Durant l’etapa d’educació primària i secundària els professionals que ens dediquem a la reeducació tenim com a objectiu incidir en les funcions cerebrals que estan a la base de la dificultat, així com també dotar a l’infant d’estratègies que li permetin compensar-les. Per tot això és fonamental un bon diagnòstic, que delimiti amb claredat de quines dificultats estem parlant, i la coordinació amb els centres educatius, que ens permetran establir estratègies d’actuació conjuntes entre escola, família i professional.

Des del Centre Tàndem podem orientar totes aquelles famílies que sospiten o tenen dubtes sobre el procés normal d’aprenentatge i les possibles dificultats que vagin sorgint al llarg de l’escolaritat”

Naiara Muñoz Puig, psicòloga especialitzada en psicologia infantil i juvenil

 

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Centre Tàndem, Formació, Nens i nenes (6 a 12 anys), Recursos i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.