La fisioterapeuta del Centre Tàndem, Nani Mora, ens introdueix els termes de to muscular i tonicitat i ens explica el seu desenvolupament en els nadons en aquesta nova entrada al nostre blog:
“La tonicitat és la capacitat de contracció i relaxació de les fibres musculars. Els músculs són capaços de mantenir una contracció i relaxació màxima que determina la força mínima i màxima necessària.
El to muscular és un estat permanent de contracció parcial, passiva i contínua en què es troben els músculs i que s’incrementa o baixa segons l’activitat estàtica o dinàmica que s’estigui realitzant.
La tonicitat muscular està molt relacionada amb les emocions i l’activitat. Com deia Wallon, el to muscular és la font de l’emoció, per tant és converteix en un element clau en la relació amb l’altre. (La evolución psicológica del niño de Henri Wallon)
Al actuar sobre tots els músculs del cos, la funció tònica regula constantment les seves diferents actituds y així es converteix en la base de l’emoció.
El to muscular actua com a preparador de l’acció, com a caixa de ressonància de les interaccions de l’individu amb el seu entorn.
El nadó quan neix no té control sobre el seu cos, surt d’un lloc ingràvid per passar a un mon on la gravetat l’empeny. No pot mantenir el cap, no té control de tronc ni d’extremitats, per això ha d’aprendre a moure el cap i a tenir control sobre ell. Per ell, és una gran conquesta que donarà pas al desenvolupament de moltes altres capacitats.
En el primer trimestre de vida, el nounat comença a desenvolupar una harmonització del to muscular, disminuint la postura de flexió i acomodant els moviments de flexió i extensió que iniciaran el moviment funcional.
El control muscular s’inicia en la part superior del cos i anirà evolucionant cap avall en una seqüència progressiva i coordinada, la qual ajudarà els nadons a tenir un bon desenvolupament motriu.
Al principi del segon trimestre de vida, el nadó comença a tenir un millor to en cap i tronc, que propicia que pugui voltejar sobre si mateix i, cap al final d’aquest trimestre, mantenir-se assegut. A mesura que va madurant podrà passar de la posició d’assegut a panxa a terra, afavorint la postura de reptació i la de quatre grapes o quadripèdia, facilitant que el nen pugui començar a gatejar durant el tercer trimestre.
Un cop el nen gateja i en el quart trimestre de vida, el seu objectiu serà buscar la bipedestació o posar-se dret. Quan ho aconsegueix iniciarà la marxa en cabotatge o lateral, agafant-se al sofà, moble… per tal de treballar la zona muscular del maluc i les cames fins poder arribar a la marxa anterior.
Hem de donar temps i seguretat als nadons, per facilitar aquest desenvolupament. Ells fan un gran treball contra una gravetat que quan neixen han de conquerir.”
Nani Mora López
Fisioterapeuta col·legiada 3689