AFAVORIM L’AUTONOMIA DELS NENS I NENES

La fisioterapeuta i psicomotricista del Centre Tàndem, Nani Mora, ens dona agluns consells per afavorir l’autonomia dels més petits i petites de la casa, sobretot pensant en l’hora de vestir-se. Quins trucs podem posar en pràctica perquè aquesta rutina sigui més fàcil per a ells i elles?

UNA FORMA FÀCIL DE POSAR LA JAQUETA

  1. Col·locar la jaqueta al terra amb la part del coll i les mànigues a dalt.
  2. Han de posar una mà a cada màniga.
  3. Aixecar la jaqueta amb una mica d’impuls.
  4. Posar la jaqueta per sobre del cap i acabar d’estirar els braços.

CORDAR BOTONS O CINTURONS

Al mercat podem trobar material per poder-ho practicar, però també ens ho podem elaborar nosaltres mateixos si som una mica traçuts.

Amb aquest material posarem botons grossos perquè els sigui més fàcil de poder cordar.

CORDAR LA CREMALLERA

Aquest truc es pot utilitzar en totes les peces de roba que convingui. Es tracta de posar una anella de clauer a la cremallera, així podran posar el dit i pujar-la i baixar-la. També es podria fer posant una llaç o una cordill de ras, cosit per les puntes perquè els sigui més fàcil de pujar i baixar.

ROBA INTERIOR

La roba interior ha de ser còmoda i fàcil de posar. Evitarem calcetes i calçotets rígids. Molt millor que siguin de cotó o bé el suficientment elàstic com perquè s’ho puguin posar tots sols.

ROBA PART DE DALT

Quan puguem, evitem els bodys si el que volem és que ells es despullin i es vesteixin. Són més fàcils de posar les samarretes de cotó. Els hi direm que posin primer un braç, estirant la màniga i traient la mà, a continuació el cap i per últim l’altre braç. És necessari que les samarretes no siguin rígides, que siguin d’una roba un xic elàstica, si volem que aprenguin aquest ritual.

Una altra manera de fer-ho és passar primer el cap i després els braços. Podeu provar quina manera els va millor. A sota teniu imatges.

ROBA PART DE BAIX

A l’igual que la part de dalt, han de ser teixits còmodes i fàcils de posar. Si s’ho ha de posar tot sol, evitar pantalons texans tipus pitillo. Millor que siguin elàstics i a ser possible que portin goma.

MITJONS

També és necessari que siguin còmodes i fàcils de posar. Quan més llargs són més difícil és. Per tant, ara que ve l’estiu, comprar mitjons que només cobreixin el taló perquè seran molt més fàcils de posar. En posar-los, el recorregut és més curt i no hand’estirar tan fort.

POSAR SABATES

Han de ser còmodes i fàcils de posar. Si són molt petits millor que es cordin amb velcro.

  • Davant vs darrera: molts nens es posen les sabates posant la part de davant a darrera. Els podem ajudar fent un dibuix a la llengüeta o bé a la plantilla de la sabata.
  • Dreta vs Esquerra: una de les coses que els petits no saben és que hi ha una sabata pel peu dret i una altra per l’esquerre. Fins que no coneixen dreta o esquerra, es poden posar les sabates al revés i no donar-se’n compte ja que no existeix un control evident per a ells. Podem fer uns puntets a la zona interior de la sola de la sabata perquè puguin comprovar que estan ben posades.
  • A les botes d’aigua els hi podem posar per dins una mena de cordill perquè es puguin agafar i tirar cap amunt.

ELS AMBIENTS PREPARATS PER ALS PETITS TAMBÉ SÓN IMPORTANTS

Si l’ambient és accessible i a la vista, els facilitarà poder triar-se la roba. Per tant, seran necessaris mobles que estiguin a la seva alçada. Si tenen poca roba en aquest lloc accessible serà millor, ja que evitarem distraccions.

Aquesta entrada ha esta publicada en Centre Tàndem. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.