LA IMPORTÀNCIA D’UN BON CONTROL POSTURAL I LA PSICOMOTRICITAT EN EL NADÓ

La fisioterapeuta del Centre Tàndem, Nani Mora, ens explica la importància que té el control postural i la psicomotricitat en els infants recent nascuts.

“El control postural del lactant és una part important en el desenvolupament del nadó.

Ho definim com a un conjunt de cures que té com a objectiu millorar la maduració i el desenvolupament neuromotriu.

El control postural és necessari per a tots els nadons, però és encara més important en el cas de nounats amb factors de risc: nens prematurs, nens amb problemes del desenvolupament amb alteracions transitòries o definitives, amb antecedents de risc en el període perinatal, baix pes…

L’objectiu dels fisioterapeutes pediàtrics és treballar amb les famílies per poder-les assessorar en aquest control postural per prevenir que el cervell es pugui danyar per estímuls inapropiats i dolorosos, per disminuir l’estrès que poden provocar postures no adequades, per disminuir la despesa energètica del cos i per proporcionar experiències per fomentar un bon desenvolupament.

El que s’intenta és millorar la percepció del cos a l’espai, alinear el seu eix, alinear el seu cos a l’espai, prevenir alteracions ortopèdiques i fomentar la interacció amb l’entorn.

La psicomotricitat ajudarà en el desenvolupament neuromotriu, ocupant un lloc destacat en l’educació infantil, sobretot en els primers anys de vida, ja que hi ha una gran interdependència entre el desenvolupament motriu, l’afectiu i l’intel·lectual.

La psicomotricitat té a veure amb els nostres processos biològics, el moviment, l’emoció i la relació. En la psicomotricitat hi ha components de maduració cerebral i components relacionals que tenen a veure amb el fet que a través del moviment, les persones entrem en contacte amb altres persones i amb els objectes.

Potenciar i treballar la psicomotricitat en la petita infància és clau per tenir un bon desenvolupament motriu, cognitiu, emocional, afectiu i comunicatiu. Els infants creixen, juguen i aprenen a través del moviment i de la relació entre els altres.”

Aquesta entrada ha esta publicada en Centre Tàndem. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.