“LA MOTIVACIÓ PER ESTUDIAR”

Ara que comença un nou curs escolar, en Tomàs Sadurní, psicòleg i psicomotricista del Centre Tàndem ens proposa aquest text per fer-nos reflexionar sobre la motivació per l’estudi per part dels alumnes.

“Un dels gran reptes per a l’educació i per a la família és com aconseguir que els alumnes, els fills i filles estiguin motivats per estudiar. José Antonio Marina, per poder reflexionar sobre aquesta qüestió, va escriure un llibre anomenat Los Secretos de la Motivación (Editorial Ariel. 2011).

Per a aquest autor, la motivació ha de tenir 3 aspectes claus, com són: primer, que sigui interessant i que estigui dins del meus interessos; segon, que sigui atractiu en el sentit que tingui algun valor o incentiu; i tercer, que em resulti fàcil, és a dir, que ho pugui fer amb determinades estratègies.

MOTIVACIÓ = DESIG + VALOR DE L’OBJECTIU + FACILITAT DE LA TASCA

Opina que una de les bases de la educació és fomentar la motivació adequada i perquè ho sigui necessita d’uns components bàsics, com són: atraure, interessar, despertar el desig i activar el comportament.

Ens recorda que els adults, pares, mares i educadors, volen un bon futur pels nostres fill/es, però que ells i elles volen un bon present. Per poder ajudar-los, ens cal tenir en compte els desitjos fonamentals dels joves: el benestar personal, la vinculació social o ser acceptat o acceptada i ampliar les possibilitats d’acció o, el que és el mateix, les possibilitats del jo.

Per concloure aquesta petita aportació sobre la motivació a estudiar, l’autor ens recorda quins són els motivadors principals que ens mobilitzen: els premis, que no cal que siguin materials, els socials també són molt importants; les sancions que sempre volem evitar; els models que ens envolten o ens il·lusionen; seleccionar la informació que ens pot facilitar el canvi de creences sobre nosaltres mateixos i el món que ens envolta; la cura amb els sentiments; la capacitat de raonament com a instrument de valoració; l’entreteniment que ens aporta diversió; i l’eliminació d’obstacles, tant personals com socials, per assolir les nostres fites.

Quan als infants més petits se’l demana: què vols ser quan siguis gran? La seva resposta està feta de molta innocència però és la llavor de tota la motivació.”

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Adolescents i joves (12 a 18 anys), Formació, Nens i nenes (6 a 12 anys), Recursos i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.