ELS BENEFICIS DE LA NATACIÓ PER A NADONS

La Janet Aires, la fisioterapeuta infantil del Centre Tàndem, ens explica quins beneficis té la pràctica de l’activitat aquàtica en els nadons.

Quan nosaltres parlem de natació per a nadons, poc té a veure amb el fet de nedar, ja que aquesta activitat s’inicia a partir dels 4 anys, ja que els nens i nenes no tenen, generalment, un nivell suficient de desenvolupament per l’autonomia a l’aigua i per adquirir els moviments de la natació.

Els nadons menors d’un any s’adapten a l’aigua més ràpidament que els infants més grans.  La por a l’aigua s’adquireix quan el nen va creixent, així doncs, mentre més temps passi el nen sense anar a la piscina, probablement desenvoluparà sentiments de desconfiança i, fins i tot, en casos puntuals fòbia, que posteriorment  és possible que repercuteixin en el procés d’aprenentatge de la natació.

Als nadons els i agrada el medi aquàtic, el seu rostre reflexa la felicitat quan veuen la piscina i entren dins. I és que per ells el contacte amb l’aigua és una de les formes més divertides de l’estimulació precoç. L’aigua és el medi amb el qual el nadó està habituat ja que les característiques físiques de l’aigua són semblants a les de l’úter matern durant la gestació. No és estrany doncs que després de 9 mesos de gestació dins d’un ambient líquid se sentin com “peix a l’aigua” quan entren a la piscina.  És un espai on es poden moure lliurament, exercitar la musculatura, desenvolupar la seva motricitat grossa i la confiança en les seves capacitats. Si a això hi sumem cantar i fer jocs, l’experiència resulta molt enriquidora.

L’objectiu més important d’aquesta activitat es centra en reforçar el vincle de l’amor i la confiança entre els pares i mares i el nadó, fent que ambdós comparteixin una experiència original, única i irrepetible, enfortint la relació afectiva i cognitiva. També es crearan situacions de joc dins d’un àmbit lúdic i recreatiu i es generaran altres beneficis de caràcter físic en el nadó,  que repercutiran molt positivament en la seva formació.

Els nadons se senten segurs, gaudeixen, degut en gran mesura a que els pares concentren la seva atenció en ells. Així, el seu sentiment d’independència i autoconfiança augmenta, factors que poden fomentar un increment en la seva intel·ligència.

Beneficis de la natació per a nadons:

Els beneficis que la pràctica de natació aporta als nadons són, classificats per àrees, els següents:

1.Desenvolupament psicomotriu:

-Possibilitat de moure’s tridimensionalment.

-Llibertat de moviments.

-Millora la coordinació.

-Major i millor exercici muscular.

-Enfortiment de la musculatura.

-Millora l’equilibri i permet millorar l’orientació en l’espai.

-Millora la postura.

2.Desenvolupament càrdio-respiratori:

-Enforteix el cor i els pulmons a causa del treball respiratori. Augment de la resistència i de la capacitat pulmonar. Millora la circulació sanguínia.

-Millora el sistema immunològic. Menys malalties.

3.Desenvolupament social:

-Augment de l’autoestima ja que el nadó percep l’amor del pare i mare.  

-Al mateix temps que aprèn autonomia a l’aigua, augmenta la seva confiança i la seguretat amb si mateix/a i no només amb el medi aquàtic.

4.Desenvolupament intel·lectual:

-Està comprovat que els nens i nenes que practiquen natació des de nadons, milloren el coeficient intel·lectual.

Janet Aires. Fisioterapeuta

Aquesta entrada ha esta publicada en Centre Tàndem. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.