Una de les logopedes del Centre Tàndem, l’Eva Viñas, ens explica quines poden ser les estratègies a treballar dins de l’aula en cas de tenir alumnat amb dislèxia. Consells senzills que poden significar un bon suport per a l’aprenentatge.
- Col·locar l’alumne/a en un lloc en el qual pugui rebre la major quantitat d’informació de forma correcta i des d’on el professor pugui comprovar fàcilment que aquesta informació arribi bé.
- Escriure els punts claus i paraules noves a principi de la classe per tal d’ajudar a seguir les explicacions, fent servir una tipologia (arial) que defineixi bé cada lletra i una mida (12 o 14) amb un interlineat (1,5 o 2) que faciliti la seva lectura.
- Utilitzar suports visuals (mapes conceptuals, esquemes, organitzadors gràfics…) que li permetin relacionar els conceptes nous amb l’experiència prèvia.
- Proporcionar amb antelació el material escrit necessari per seguir la classe.
- Permetre l’ús de les tecnologies de la informació i de la comunicació a l’aula (calculadores, gravadores, tabletes, lectors, diccionaris, programes de veu, audiollibres…) que puguin significar una ajuda.
- Fomentar l’ús d’agendes i/o calendaris, comprovant que la informació anotada sigui correcta.
- Fer observacions positives sobre el seu treball, sense deixar de senyalar allò que necessita millorar i de quina forma pot fer-ho.
- Corregir les tasques de forma individualitzada, valorant els treballs pel seu contingut i no per la seva forma. Intentar no abusar del color vermell per fer les correccions, es poden fer servir altres colors. Donar sempre la paraula o la resposta correcta evitant titllar els errors.
- Donar-li el temps necessari per acabar les tasques.
- Permetre l’ús de l’ordinador per entregar els treballs escrits.