DIFICULTATS EN L’ALIMENTACIÓ INFANTIL I TEA

En aquesta nova entrada al blog, us expliquem les dificultats que de forma recurrent poden presentar els infants amb un Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) en l’alimentació i us donem algunes recomanacions per prevenir-les.

L’objectiu de l’alimentació infantil no és només aconseguir un creixement òptim i evitar la malnutrició, sinó també optimitzar el desenvolupament maduratiu global del nen o nena (motor, cognitiu, perceptiu, emocional…), instaurar hàbits alimentaris saludables i prevenir l’aparició de malalties.

Per considerar que una alimentació és sana i equilibrada hauran d’estar presents en els àpats tots els grups alimentaris per una aportació de nutrients correcte. A continuació mostrem l’exemple de la Piràmide nutricional proposada per l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària (AESAN):

Els infants amb un Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) es caracteritzen per presentar alteracions en la socialització, comunicació i flexibilitat. També de forma recurrent poden presentar dificultats en el processament sensorial i dificultats en l’alimentació. Quan apareixen és important informar el pediatre per tal de realitzar un control adequat de l’estat de salut de l’infant i valorar, si s’escau, la possibilitat d’un suplement alimentari.

Podem resumir les dificultats que podem observar en aquests infants en:

  • Rigidesa conductual. Gran dependència d’aliments de certes classes o marques. Això provoca rebuig a certs aliments i dieta limitada.
  • Dificultats en el processament sensorial: mostrant hipo o hipersensibilitat a les olors, colors, sabors, temperatures, formes o textures.
  • Conductes de risc (ingerir substàncies no nutritives)
  • Comportament impulsiu davant del menjar
  • Selectivitat alimentària
  • Possibles alteracions gastrointestinals
  • Intoleràncies i al·lèrgies

Dins d’aquest últim grup d’infants amb selectivitat alimentària podem diferenciar entre els que manifesten rebuig o limitacions davant d’alguns aliments però que en general tenen una dieta variada i nutricional. Aquests infants amb una dieta de més de 15 aliments s’anomenen Picky eaters. El segon grup d’infants presenten un rebuig important, dèficit nutricional i una alimentació restringida a menys de 15 aliments. Són els anomenats Resistent eaters.

És indispensable una intervenció precoç realitzada des del moment en què es detecta en l’infant algun dels símptomes descrits anteriorment per millorar el seu desenvolupament i la millora de la qualitat de vida (del propi infant i familiar). El treball conjunt entre professionals educatius, de salut, terapeutes especialitzats i família és imprescindible.

UN PARELL DE RECOMANACIONS GENERALS I PREVENCIÓ

Si el vostre fill o filla presenta factors de risc predisposants a presentar TEA o si sospiteu que pugui tenir aquest trastorn del neurodesenvolupament  us recomanem que, a l’hora de introduir l’alimentació complementària als 6 mesos d’edat, valoreu la possibilitat de dur a terme el mètode BLW – BLISS (alimentació complementària guiada pel nadó). Aquests mètodes consisteixen en deixar que el nadó agafi amb les mans els mateixos aliments que li oferiries amb cullera en forma de triturats. És una forma diferent d’introduir els sòlids.

Una altra recomanació és aprofitar que al voltant de l’any d’edat els infants presenten un interès innat per agafar els aliments amb les mans i posar-se’ls a la boca. Cal aprofitar aquest moment del “mà-boca” i potenciar-lo per treballar l’autonomia en l’alimentació ja que als 2 -3 anys aquest interès haurà desaparegut  i serà molt més difícil l’ús dels coberts o bé les mans en els àpats.

Recordeu que des del Centre Tàndem (CDIAP o Servei +5 Tàndem) un equip interdisciplinar de professionals especialitzats en infància i adolescència us podem ajudar. No dubteu a contactar-nos!

Aquesta entrada ha esta publicada en Centre Tàndem. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.